Sernik z mango i białą czekoladą: przepis Kohersen MyCook

2021-03-29
Sylwia Chrzanowska
Sernik z mango i białą czekoladą: przepis Kohersen MyCook
Autor: mat. pras. KOHERSEN MyCOOK Sernik z mango i białą czekoladą przepięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. 
łatwy
40 min
4

Słodki i piękny sernik na Wielkanoc i nie tylko. Delikatny w smaku i o pięknym słonecznym kolorze… Przygotowanie sernika nie jest trudne, jeśli wykorzystacie robota Kohersen Mycook. Wypróbujcie przepis na sernik z mango i białą czekoladą Sylwii Chrzanowskiej ambasadorki Kohersen Mycook.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 400 g herbatników
  • 140 g masła
  •  
  • Masa sernikowa:
  • 700 g twarogu ( sernikowego, zmielonego )
  • 250 g mascarpone
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 jaj
  • 300 g pulpy z mango
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  •  
  • Polewa:
  • 100 g czekolady białej
  • 50ml śmietanki 30% (w temp. pokojowej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj spód sernika – tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmiksuj na drobno w naczyniu głównym – 20 sekund, prędkość 6
  • Połącz ręcznie z masłem i wyłóż po całości dno tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 2 h
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C
  • W naczyniu głównym zamocuj motylek. Dodaj ser twarogowy, ser mascarpone i wsyp cukier. Utrzyj – 5 min, prędkość 3 dodając co minutę o jednym jajku przez otwór w pokrywie
  • Dodaj pulpę z mango i mąkę ziemniaczaną i ponownie miksuj masę – 3 minuty, prędkość 3-4 (masa musi być dobrze zmiksowana)
  • Wlej masę sernikową do tortownicy, piecz sernik – 20 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz sernik jeszcze przez 1,5 h
  • Wyłącz piekarnik i nie wyjmując sernika uchyl lekko drzwiczki i pozostaw go tam przez kolejne kilka godzin. Następnie wstaw sernik do lodówki na kolejne 3-4 h
  • Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy i przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę cały czas mieszając (temperatura nie może być zbyt wysoka)
  • Wlej śmietankę i mieszaj cały czas aby polewa była jednolita i płynąca
  • Gotową polewą polej sernikPrzygotuj spód sernika – tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmiksuj na drobno w naczyniu głównym – 20 sekund, prędkość 6
  • Połącz ręcznie z masłem i wyłóż po całości dno tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 2 h
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C
  • W naczyniu głównym zamocuj motylek. Dodaj ser twarogowy, ser mascarpone i wsyp cukier. Utrzyj – 5 min, prędkość 3 dodając co minutę o jednym jajku przez otwór w pokrywie
  • Dodaj pulpę z mango i mąkę ziemniaczaną i ponownie miksuj masę – 3 minuty, prędkość 3-4 (masa musi być dobrze zmiksowana)
  • Wlej masę sernikową do tortownicy, piecz sernik – 20 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz sernik jeszcze przez 1,5 h
  • Wyłącz piekarnik i nie wyjmując sernika uchyl lekko drzwiczki i pozostaw go tam przez kolejne kilka godzin. Następnie wstaw sernik do lodówki na kolejne 3-4 h
  • Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy i przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę cały czas mieszając (temperatura nie może być zbyt wysoka)
  • Wlej śmietankę i mieszaj cały czas aby polewa była jednolita i płynąca
  • Gotową polewą polej sernik
Sylwia Chrzanowska