Schabowe marynowane w majonezie - pokochasz je od razu!
2020-08-01
łatwy
15 min
4
Schabowe marynowane w majonezie są delikatne i soczyste, po prostu rozpływają się w ustach. Mięso pozostawione na parę godzin w zalewie z majonezu, jajka i cytryny z dodatkiem świeżych ziół i przypraw, zyskuje na soczystości i kruchości.
Schabowe to ulubione weekendowe danie Polaków. Warto znać kilka sposobów na ich przyrządzanie. Znajdziecie je tutaj: Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu Sposób z powyższego przepisu szczególnie polecamy wtedy, gdy trafi się nam niezbyt miękki schab. Dzięki zanurzeniu w zmiękczającej marynacie, kotlety będą pyszne.
SKŁADNIKI
- 4 duże kotlety ze schabu
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbij na cienkie płaty.
- Z jajka, majonezu, ziół cytryny i przypraw przygotuj marynatę, Zanurz w niej kotlety i odstaw je do lodówki na co najmniej 4 godziny, możesz też zostawić je na noc.
- Kotlety po marynowaniu panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad