Mielone kotlety drobiowe z czosnkiem i cytryną
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Mielone kotlety z filetu drobiowego są w smaku subtelne. Doprawione czosnkiem i skórką z cytryny zyskują nowy, pełny wymiar. Doskonale smakują dzieciom i seniorom. Świetnie pasują do klusek kładzionych lub makaronu w towarzystwie sosu pieczarkowego lub pomidorowego.
SKŁADNIKI
- ok. 1,2 kg filetu drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukane i osuszone filety mielimy w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką, cebulami i czosnkiem.
- Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę z wyparzonej cytryny, pieprz, sól, sok z cytryny oraz dwa jajka.
- Masę dokładnie wyrabiamy.
- Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy w mące.
- Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano.
- Obniżamy temperaturę i dosmażamy pod przykryciem.
- Kotlety podajemy z kluskami kładzionymi i sosem pieczarkowym.