Mielone kotlety drobiowe z czosnkiem i cytryną

2021-03-29
Mielone kotlety drobiowe z czosnkiem i cytryną
Autor: thinkstockphotos.com Mielone kotlety drobiowe są delikatne w smaku. 
łatwy
30 min
4

Mielone kotlety z filetu drobiowego są w smaku subtelne. Doprawione czosnkiem i skórką z cytryny zyskują nowy, pełny wymiar. Doskonale smakują dzieciom i seniorom. Świetnie pasują do klusek kładzionych lub makaronu w towarzystwie sosu pieczarkowego lub pomidorowego. 

SKŁADNIKI

  • ok. 1,2 kg  filetu drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 cytryna
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukane i osuszone filety mielimy w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką,  cebulami i czosnkiem.
  • Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę z wyparzonej cytryny, pieprz, sól, sok z cytryny oraz dwa jajka.
  • Masę dokładnie wyrabiamy.
  • Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy w mące.
  • Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano.
  • Obniżamy temperaturę i dosmażamy pod przykryciem.
  • Kotlety podajemy z kluskami kładzionymi i sosem pieczarkowym
Redakcja
więcej