Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym - zakochasz się na zabój!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym to pyszny sposób na przygotowanie piersi z kurczaka. Zasmakuje zwłaszcza dzieciom. Niewielkie kotleciki rumiane i chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku to po prostu świetne danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duża pierś z kurczaka - ponad 200 g
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- ostra i słodka papryka w proszku
- ewentualnie przyprawa do kurczaka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ok. 150 g mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.
- Mięso pokroić na mniejsze kotleciki, grubości 2 cm, przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.
- Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurtowej marynacie, odstawić na ok. 30 minut.
- Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.
- Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).
- Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.
- Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.