Kotlety z wątróbki z warzywami
2021-03-29
średni
30 min
4
Kotlety z wątróbki z warzywami to prosty przepis na przemycenie wątróbki do codziennego menu. Kotlety z wątróbki to także tani przepis na pyszną kolację. Wątróbka jest cennym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Powinna być stałym elementem jadłospisu przedszkolaka, ucznia i studenta.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę oczyścić z błon, umyć i odsączyć.
- Cebulę upiec. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wątróbkę razem z cebulą zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze.
- Wątróbkę z cebulą przełożyć do miski, dodać startą marchewkę, mąkę, jajka, musztardę i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać.
- Z wątróbkowo-warzywnej masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.