Sałatka ryżowa z warzywami w majonezie [WIDEO]

Sałatka ryżowa z warzywami w majonezie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do sałatki ryżowej można dodać zamiast ogórków konserwowych - oliwki i kapary. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ryżowa to świetny dodatek do zimnych mięs. Dobrze sprawdza jako zimna kolacja. Można ją przygotować wcześniej. Sałatką ryżowa z groszkiem kukurydzą, świeżą papryką i ogórkami konserwowymi to doskonała baza dla twórczej inwencji. Zawsze można do niej dodać nadwyżki gotowanej szynki, czy resztki żółtego sera. 

Składniki

  • 2 saszetki ryżu,

  • puszka kukurydzy,

  • puszka groszku,

  • majonez,

  • ogórki konserwowe - słoik,

  • papryka konserwowa - mały słoik,

  • pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować i ostudzić.

  • Dodać kukurydzę i groszek.

  • Ogórki i paprykę posiekać na drobne kawałki. Dodać do ryżu.

  • Całość doprawić pieprzem do smaku, dodać majonez i dobrze wymieszać.

  • Następnie sałatkę należy wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzoną.

Ocena: 2,5