Różany bukiet: kapitalny przepis na warstwową sałatkę śledziową z naleśnikami

Różany bukiet: kapitalny przepis na warstwową sałatkę śledziową z naleśnikami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowna to mało powiedziane, wręcz oszałamiająca sałatka śledziowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Majonezowa sałatka śledziowa z burakami to przebój imprezowych stołów. Jeśli jednak jej warstwowa wersja już wam się znudziła, wypróbujcie pomysł w kształcie różanego bukietu. Jak go zrobić? To proste!

Wnętrze sałatki Różany Bukiet

Składniki

  • 8 płatów śledzi matiasów

  • 3 średniej wielkości buraki

  • 2 nieduże cebule

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 4 średniej wielkości marchewki

  • 6 jaj

  • majonez

  • sól, pieprz

  • 4-5 naleśników

  • natka pietruszki do ozdobienia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie warzywa - oprócz cebuli - należy wcześniej ugotować bez obierania, czyli w tzw. "mundurkach". Gotujemy także jajka.

  • Śledzie kroimy w dość drobną kostkę. Drobno kroimy cebulę.

  • Obrane ugotowane warzywa najlepiej jest zetrzeć na drobnej tarce, wtedy sałatka będzie bardziej puszysta. Jeśli ktoś woli grubsze kawałki, może użyć większych oczek tarki.

  • Trzecią część buraków oraz 2 posiekane śledzie odkładamy do dekoracji naleśnikowej. 

  • Wszystkie składniki dzielimy na pół. Kolejność warstw: buraki, śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, jajka, sól z pieprzem, majonez. Następnie powtarzamy układanie warstw. Tworząc zgrabny kopczyk.

  • Naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy tartymi buraczkami i posiekanym śledziem. Zwijamy w rolki. Kroimy każdy naleśnik na 5-6 kawałków. 

  • Od góry szubę ozdobić rolkami naleśnika i natką pietruszki, utykając listki między naleśnikowe różyczki. Tak przyrządzona sałatka powinna postać przynajmniej kilka godzin. Możemy ją także zrobić dzień wcześniej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6