Sałatka z rukoli, gruszek i sera pleśniowego - przepis na lekką przystawkę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka z rukoli, gruszek i sera pleśniowego to doskonała, lekka przekąska na upalne dni. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka podczas wielodaniowego posiłku. Jak zrobić sałatkę z rukoli, sera pleśniowego i gruszek?
SKŁADNIKI
- opakowanie rukoli
- 2-3 gruszki (słodkie)
- 300 gram sera pleśniowego
- 3-4 łyżki orzechów włoskich
- sok z cytryny
- Sos
- 1/2 szkl. białego wina (najlepiej wytrawne)
- 5 łyżek śmietany
- pieprz, starta gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane gruszki kroimy na cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Śmietanę podgrzewamy w rondlu i rozpuszczamy w niej pokruszony ser, ciągle mieszając dolewamy wino i dodajemy przyprawy.
- Mieszamy dopóki sos nie zgęstnieje.
- Umytą i osuszoną rukolę przekładamy do dużej salaterki.
- Dodajemy gruszki i orzechy, a następnie polewamy ciepłym sosem serowym.