Sałatka owocowa z arbuzem i oliwkami: przepis na pyszną i efektowną sałatkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatki owocowe najlepiej smakują latem, kiedy możemy przygotować je ze świeżych owoców. Tym razem proponujemy sałatkę podawaną w połówce arbuza z oliwkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak, uzyskany dzięki limonkowo-miętowemu sosowi, wyborny.
SKŁADNIKI
- arbuz
- truskawki
- kiwi
- winogrona
- nektarynki
- czarne oliwki
- SOS:
- sok z limonki
- garść listków mięty
- łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarne oliwki i winogrona myjemy. Pozostawiamy w całości.
- Pozostałe owoce myjemy i kroimy w kostkę.
- Arbuza kroimy na pół, wydrążamy. Z wydrążonego miąższu wydłubujemy pestki. A w skórce za pomocą noża robimy trójkątne wcięcia.
- Wszystkie owoce mieszamy ze sobą i umieszczamy w połówce arbuza.
- Sok z limonki, miętę i cukier umieszczamy w blenderze. Miksujemy. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.