Soczysta sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy: przepis na kowbojski kawior
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczysta sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy to prosty przepis na udany obiad. Czarna fasola jest zdrowa i sycąca. W Meksyku to danie ze względu na prostotą przyrządzenia i popularność wśród pastuchów bydła nazywane jest kowbojskim kawiorem. Rześka i soczysta sałatka przyda się na każdej plenerowej imprezie grillowej. Do dzieła!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pomidory
- 1 papryka
- 1 puszka czarnej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ogórek z cienką skórką
- 1 cebula czerwona
- 1 pęczek szczypioru z cebulką
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory i paprykę pokroić w kostkę.
- Fasolkę i kukurydzę odsączyć na sitku lub w durszlaku z zalewy.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać razem z cebulkami.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Sok z cytryny zmiksować z solą i cukrem, dolać oliwy i ponownie zmiksować, aż powstanie gładki dressing.
- W misce wymieszać wszystkie warzywa z zieleniną. Zalać dressingiem i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut.