Sałatka ze szparagami, kaszą gryczaną i białym serem

Sałatka ze szparagami, kaszą gryczaną i białym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ze szparagami świetnie smakuje z dodatkiem kaszy gryczanej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kiedy tylko na rynku pojawią się świeże szparagi, przygotuj wiosenną sałatkę ze szparagami i kaszą gryczaną. Przepis jest bardzo prosty, a smak - wyśmienity! Do sałatki proponujemy dorzucić zielony groszek oraz biały ser, który doda potrawie wyrazistego, świeżego smaku.

Składniki

  • 12 szparagów

  • 2 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

  • mały pęczek młodych listków botwinki

  • 100-160 g sera białego

  • zielony groszek (z mrożonki)

  • sól morska

  • 1 łyżeczka zmielonego zielonego pieprzu

  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine

  • 1 łyżka oliwy truflowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Odłam zdrewniałe końce.

  • Łodygi szparagów gotuj przez 6 minut na parze w specjalnym koszyczku. Przelej zimną wodą i pokrój na mniejsze plasterki.

  • Kaszę gryczaną wsyp do salaterki. Jeśli chcesz, żeby była chrupiąca, przesmaż ją wcześniej na patelni na oliwie.

  • Dodaj do kaszy szparagi, opłukane liście botwinki, groszek oraz kawałki białego sera. Posól, posyp zielonym pieprzem i polej oliwą extra vergine oraz oliwą truflową.

Ocena: 0