Sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta

Sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta

Autor Zdjęcia: mat. pras. Violife

Sycąca sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka tabbouleh z kaszy bulgur i świeżych warzyw ogórka i pomidora w towarzystwie sera feta jest orzeźwiająca i bardzo sycąca. Idealna na mały posiłek w ciągu dnia. Jeśli jednak jesteś weganinem, fleksitarianinem lub po prostu dbasz o swoje zdrowie, unikając produktów odzwierzęcych wypróbuj przepis z wegańskim zamiennikiem sera feta.

Składniki

  • 1 opakowanie wegańskiego zamiennika sera feta, np. Violife Greek White blok, pokrojonego w kostkę

  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę

  • 1 szklanka kaszy bulgur

  • 1 szklanka pomidorów, posiekanych i bez pestek

  • 2 duże cebule dymki, posiekane

  • 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • ½ szklanki posiekanej, świeżej, natki pietruszki

  • ½ szklanki posiekanej kolendry

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę i sok z cytryny; odłóż na bok.

  • Wsyp kaszę bulgur do dużej miski. Wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.

  • Wymieszaj z pomidorami, ogórkiem, natką pietruszki, kolendrą, cebulą dymką i miętą. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  • Odstaw przynajmniej na 30 minut, aby smaki się połączyły. Na wierzchu połóż kostki bloku Violife Greek White i posyp natką pietruszką.

Ocena: 4,5