Sałatka z białej fasoli: jak przyrządzić?

Sałatka z białej fasoli: jak przyrządzić?
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z fasoli to doskonały pomysł na lunch lub kolację
łatwy
35 min
4

Jak zrobić sałatkę z białej fasoli? Fasola jest bardzo zdrowa, warto ją często jeść, bo korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu.  Jest  też bardzo pożywna - stanowi źródło cennego łatwo przyswajalnego białka roślinnego.

SKŁADNIKI

  • 25 dag białej fasoli (namoczonej poprzedniego dnia)
  • 5 cebul,
  • garść czarnych oliwek,
  • 2 -3 jaka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sok z 1 cytryny 5 łyżek oliwy,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • sól,
  • posiekana natka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalać wodą, posolić i gotować do miękkości (30 – 40 min).
  • Odcedzić, wystudzić i włożyć do lodówki.
  • Obrać cebule, pokroić w cienkie talarki, posolić i odstawić na 10 minut.
  • Po tym czasie ugnieść cebulę ręką, wypłukać na sitku i odsączyć.
  • Dodać natkę, oliwki, trochę ostrej papryki.
  • Fasolę włożyć do miski, przykryć przygotowaną mieszaniną.
  • Zrobić marynatę z soku z cytryny, oliwy, octu, soli i papryki. Polać sałatkę.
  • Na wierzch położyć pokrojone w plasterki jajka.
  • Sałatkę przygotować co najmniej na 30 min. przed podaniem.
Danuta Rawicka
więcej