Sałatka z białej fasoli: jak przyrządzić?
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Jak zrobić sałatkę z białej fasoli? Fasola jest bardzo zdrowa, warto ją często jeść, bo korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu. Jest też bardzo pożywna - stanowi źródło cennego łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
SKŁADNIKI
- 25 dag białej fasoli (namoczonej poprzedniego dnia)
- 5 cebul,
- garść czarnych oliwek,
- 2 -3 jaka ugotowane na twardo,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- sok z 1 cytryny 5 łyżek oliwy,
- 4 łyżki octu winnego,
- sól,
- posiekana natka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę zalać wodą, posolić i gotować do miękkości (30 – 40 min).
- Odcedzić, wystudzić i włożyć do lodówki.
- Obrać cebule, pokroić w cienkie talarki, posolić i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie ugnieść cebulę ręką, wypłukać na sitku i odsączyć.
- Dodać natkę, oliwki, trochę ostrej papryki.
- Fasolę włożyć do miski, przykryć przygotowaną mieszaniną.
- Zrobić marynatę z soku z cytryny, oliwy, octu, soli i papryki. Polać sałatkę.
- Na wierzch położyć pokrojone w plasterki jajka.
- Sałatkę przygotować co najmniej na 30 min. przed podaniem.