Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi, nasionami goji, orzechami, kaparami i czerwoną cebulą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sałatka z soczewicy to znakomite źródło białka i witamin, pomaga schudnąć, poprawia stan włosów i paznokci. A dodatki, które dodają jej smaku to już samo zdrowie. Sałatka smakuje doskonale nie tylko na zimno, ale też na ciepło!
Przepis inspirowany: „The best lentil salad ever” z bloga kulinarnego My New Roots
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 duża czerwona cebula
- 0,5 szklanki suszonych jagód goji,
- 0,5 szklanki suszonych śliwek (miękkich, np. kalifornijskich) pokrojonych w mniejsze kawałki
- 0,25 szklanki kaparów
- 0,5 szklanki orzechów (mogą być włoskie, laskowe, nerkowce)
- Sos:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
- przyprawy korzenne wg uznania - pasują kolendra, kardamon, papryka, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować soczewicę pilnując, by się nie rozgotowała. Przepłukać zimną wodą, odcedzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Śliwki pokroić na ćwiartki
- Jagody goji przepłukać wrzątkiem
- Kapary odsączyć
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, można je też podprażyć na suchej patelni.
- Wymieszać składniki sosu
- Składniki sałatki połączyć, dodać sos.
- Sałatkę najlepiej przygotować parę godzin przed spożyciem, zdecydowanie nabiera smaku po odstawieniu jej na jakiś czas do lodówki.