Zielona sałatka z krwistego szczawiu i roszponki - dawka witamin na wiosnę
2021-05-13
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krwisty szczaw w doniczkach podbija stoiska z ziołami. Chętnie kupowany ze względu na swoje ozdobne walory staje się często powodem pytania: co z niego zrobić. Proponujemy lekką wiosenną surówkę z krwistego szczawiu i roszponki - doskonały mariaż smaków.
SKŁADNIKI
- pudełko roszponki
- pęczek lub doniczka krwistego szczawiu
- Sos:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj sos - zmieszaj jego składnik iw małym słoiku, potrząsaj aż otrzymasz emulsję.
- Szczaw i roszponkę umyj, oberwij zdrewniałe łodyżki i wymieszaj w misce
- Polej sosem, wymieszaj i natychmiast podawaj. Prawda, że proste?
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska