Bezkonkurencyjna sałatka tzatziki z kurczakiem lub indykiem - to jest hit!
Sałata z mozzarellą i oliwkami

Autor Zdjęcia: photos.com
Lekka sałata z mozzarellą i oliwkami to dobre danie na ciepłe dni
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałata z oliwkami i serem mozzarella może być zarówno przystawką, jak i samodzielnym daniem. Oryginalne połączenie składników sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - dobrze sprawdza się jako element jadłospisu, gdy stosujesz dietę śródziemnomorską. Wypróbuj nasz przepis na sałatę z oliwkami i serem mozzarella.
Składniki
1 główka sałaty,
5 dag czarnych oliwek bez pestek,
1 ogórek,
1 pęczek rzodkiewek,
8 małych kulek mozzarelli,
6 łyżek oliwy,
2 łyżki octu winnego,
1 łyżeczka musztardy,
1/2 pęczka szczypiorku,
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Sałatę myjemy i osuszamy. Rozrywamy na kawałki i układamy w salaterce.
Ogórki myjemy, obieramy cienko ze skórki i kroimy na plasterki, tak jak rzodkiewki.
Szczypiorek po opłukaniu drobno kroimy.
Ogórki, rzodkiewki i szczypiorek dodajemy do sałaty z oliwkami i kulkami mozzarelli.
Oliwę łączymy z octem, solą, pieprzem i musztardą. Mieszamy i polewamy sałatę z dodatkami.