Sałata z mozzarellą i oliwkami

Sałata z mozzarellą i oliwkami

Autor Zdjęcia: photos.com

Lekka sałata z mozzarellą i oliwkami to dobre danie na ciepłe dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałata z oliwkami i serem mozzarella może być zarówno przystawką, jak i samodzielnym daniem. Oryginalne połączenie składników sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - dobrze sprawdza się jako element jadłospisu, gdy stosujesz dietę śródziemnomorską. Wypróbuj nasz przepis na sałatę z oliwkami i serem mozzarella.

Składniki

  • 1 główka sałaty,

  • 5 dag czarnych oliwek bez pestek,

  • 1 ogórek,

  • 1 pęczek rzodkiewek,

  • 8 małych kulek mozzarelli,

  • 6 łyżek oliwy,

  • 2 łyżki octu winnego,

  • 1 łyżeczka musztardy,

  • 1/2 pęczka szczypiorku,

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatę  myjemy i osuszamy. Rozrywamy  na kawałki i układamy w salaterce.

  • Ogórki myjemy, obieramy cienko ze skórki i kroimy na plasterki, tak jak rzodkiewki.

  • Szczypiorek po opłukaniu drobno kroimy.

  • Ogórki, rzodkiewki i szczypiorek dodajemy do sałaty z oliwkami i kulkami mozzarelli.

  • Oliwę łączymy z octem, solą, pieprzem i musztardą. Mieszamy i polewamy sałatę z dodatkami.

Ocena: 4