Sałata z dodatkiem grillowanego kurczaka - tanio i pysznie

2021-03-29
Sałata z dodatkiem grillowanego kurczaka - tanio i pysznie
Autor: Shutterstock Sałatę można łączyć z rozmaitymi warzywami - to idealny pomysł na wykorzystanie np. jednej marchewki i 5 rzodkiewek zalegających w lodówce.
łatwy
25 min
4

Grillowany kurczak to doskonały dodatek do zielonej sałaty. To także pomysł na wykorzystanie mięsa, które pozostało po weekendowym grillowaniu.  Taka sałatka może stanowić doskonałe danie na lunch lub kolację. Dodatki warzywne można wymieniać, tworząc za każdym razem nowe danie o oryginalnym smaku.

SKŁADNIKI

  • filet z kurczaka
  • czubata łyżka przyprawy gyros
  • sałata lodowa
  • pomidorki cherry
  • ogórek zielony
  • czerwona papryka
  • kuleczki sera mozzarella do sałatek
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Mieszamy. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin.
  • Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą. Po ostudzeniu mięso kroimy w kostkę lub w paski - w zależności od upodobań
  • Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski.
  • Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty.
  • Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem. 
  • Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku (dla uzyskania jednolitej emulsji).
  • Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.