Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Prosta i smaczna sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami jest doskonałym dodatkiem do codziennego obiadu. Sałata rzymska pasuje praktycznie do wszystkiego: kotletów schabowych, mielonych, rozmaitych ryb, dań z grilla i pieczonego mięsa.
SKŁADNIKI
- mieszanka sałat
- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki pestek z dyni
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu, wystudź.
- Sałatę i warzywa umyj, pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plasterki, ogórki pokrój w kostkę, rzodkiewki w talarki, a cebulę w krążki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki rozłóż na porcje.
- Wsyp pestki dyni i posiekaną natkę.
- Sok z cytryny rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Wlej oliwę, wymieszaj, sosem polej sałatę.