Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
Rozgrzewająca i sycąca warstwowa sałatka meksykańska

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Smakowita i pięknie się prezentująca warstwowa sałatka meksykańska
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Warstwowa sałatka meksykańska to pyszne danie, idealne na imprezy w chłodniejsze dni. Pięknie się prezentuje, zawiera dużo zdrowych i wzmacniających odporność składników, a dzięki kapsaicynie z papryki - rozgrzeje od środka. I smakuje doskonale!
Składniki
300 g filetu z kurczaka
100 g ryżu (ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
1 czerwona papryka
1 papryczka jalapeno
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 łyżki oleju
sól i pieprz
sok z połowy cytryny
1 awokado
parę gałązek świeżej kolendry
Sos:
5 łyżek ketchupu
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć słodką papryką, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, następnie odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut, a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju.
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę, a papryczkę jalapeno drobno posiekać.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, fasolę przepłukać na sitku wrzątkiem. Czerwoną cebulę drobno posiekać.
Pokroić awokado i skropić je sokiem cytrynowym, by nie ściemniało.
Przygotować sos: Ketchup i majonez połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W salaterce układać warstwowy: ryż, czerwona fasola, cebula, druga połowa ryżu, 2 łyżki sosu, zielona papryka, żółta papryka, czerwona papryka, papryczka jalapeno, 2 łyżki sosu, , kukurydza, pozostała ilość sosu i kurczak. Na wierzchu posypać czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką.
Na wierzchu ułożyć awokado, można też posypać całość posiekaną świeżą kolendrą.