Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z kopru włoskiego i ogórka z dodatkiem rzodkiewki to propozycja nie tylko dla wegetarian czy osób odchudzających się. Sałatka zawiera liczne witaminy i minerały, dlatego mogą ją włączyć do diety wszystkie osoby, które dbają o swoje zdrowie. Sprawdź, jak zrobić tę pyszną sałatkę warzywną.
SKŁADNIKI
- 2 średnie bulwy kopru włoskiego
- 1 średni ogórek
- 5-6 rzodkiewek
- 2 małe cebulki dymki
- pół cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- do ożywienia smaku - 2-3 kumkwaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj bulwy kopru włoskiego. Następnie odetnij twardą końcówkę przy korzeniu i łykowate nasady łodyg. Bulwę przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
- Umytego ogórka potnij na cienkie plasterki. Podobnie postąp z rzodkiewkami. Z kolei cebulę pokrój w piórka.
- Wszystkie warzywa wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj kumkwaty pokrojone w cieniutkie plasterki, dopraw szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj.