Sałatka z marynowanych zielonych szparagów z truflowym jajkiem w koszulce
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Szparagi na surowo na pewno zrobią wrażenie na gościach, a jajko na miękko ugotowane bez skorupki jeszcze je spotęguje. Przekąska zdecydowanie lubi towarzystwo bagietki z masłem (może być podpieczona) oraz lekkiego białego wina.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
 - 2 jajka
 - łyżka truflowej oliwy
 - sól
 - pieprz
 - cukier
 - sok z cytryny
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odciąć końcówki szparagów - wiele osób zadaje sobie pytanie, w którym miejscu to zrobić? Wystarczy wygiąć szparaga i zobaczyć, gdzie pęknie - czasami będzie to połowa, mówi się trudno, w końcu mamy do czynienia z warzywem arystokratycznym (żeby nie marnować jedzenia, można odłamane końcówki dodać do wywaru, nabierze oryginalnego smaku). Pozostałe szparagi potraktować analogicznie.
 - Szparagi pokroić w paski obieraczką do warzyw. Obficie skropić oliwą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem, odstawić.
 - Kubeczek lub małą miseczkę wyłożyć folią spożywczą, tak by utworzył się niewielki dołek. Do niego wlać kroplę oliwy truflowej, wbić jajko (tak by żółtko pozostało całe), zebrać cztery rogi folii i zawiązać w supełek.
 - Tak utworzoną sakiewkę włożyć na trzy minuty do wrzącej wody (sakiewka ma pływać w wodzie, a nie leżeć na dnie - należy więc ją trzymać za supełek, albo zawiesić na łyżce opartej o boki garnka).
 - Zamarynowane surowe szparagi ułożyć na talerzu w formę gniazda, a na wierzchu położyć jajko (bez folii).