Szybkie i proste risotto pomidorowe

Szybkie i proste risotto pomidorowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryż to bardzo wdzięczny składnik do przygotowywania wielu potraw. W naszym domowym menu nie może zabrakną risotto. Ta włoska potrawa jest nie tylko smaczna, ale i łatwa do zrobienia oraz niedroga. Risotto pomidorowe sprawdzi się jako danie obiadowe.

Składniki

  • 100 g pomidorków koktajlowych

  • 2 pomidory bawole serca

  • oliwa z oliwek

  • cebula

  • 1/2 ząbka czosnku

  • 1/8 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 szklanki ryżu na risotto

  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub cydru, opcjonalnie

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • gałązka bazylii

  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić pomidorki koktajlowe i podsmażać je do momentu, aż zaczną pękać (5–7 minut), razem z oliwą zsunąć na talerz i odstawić.

  • Pomidory bawole serca naciąć, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili wodę wylać, przelać pomidory zimną wodą i zdjąć skórkę (nie wyrzucać!).

  • Miąższ posiekać w kostkę, a skórki oraz wykrojone gniazdo nasienne wrzucić do garnka, wlać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.

  • Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażać przez 1–2 minuty cebulę, czosnek i cynamon. Dodać ryż, chwilę podsmażać, po czym dołożyć gałązkę bazylii i białe wino.

  • Kiedy wino odparuje, dodać bawole serca, szczyptę soli i dusić na średnim ogniu przez 5–8 minut.

  • Gdy pomidory się rozpadną i lekko odparują, wlać pierwszą chochelkę gorącego bulionu i stopniowo dolewać kolejne.

  • Proces trwa 15–18 minut, risotto jest gotowe, kiedy ryż jest lekko al dente, kształtny, ale miękki i sprężysty. Do gotowego risotto dodać podsmażone pomidorki i doprawić solą. Podawać od razu, skropione oliwą i oprószone czarnym pieprzem.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0