Oszczędne kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym

2021-03-29
Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym
Autor: Shutterstock Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym to świetne danie na codzienny obiad.
łatwy
40 min
4

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym to danie lekkie, pyszne i niedrogie. Do tego łatwe w przygotowaniu, a do ich przygotowania można wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. Czego chcieć więcej.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 0,5 brokuła
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek natki
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, aby był miękki i kleisty.
  • Brokuł umyć i podzielić na różyczki, zblanszować przez 3 minuty we wrzącej wodzie.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
  • Dodać pomidory i bulion, przyprawić i dusić 15 minut pod przykryciem.
  • Pod koniec dodać brokuły i osączoną z zalewy fasolę, wymieszać sos.
  • W misce wymieszać przestudzony ryż, jogurt, bułkę tartą i posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem.
  • Formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na złoto z każdej strony. Podawać polane sosem.