Pstrąg z migdałami: przepis na walentynki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pstrąg z migdałami może okazać się punktem kulminacyjnym walentynkowego obiadu lub kolacji. Przygotuj go swojej drugiej połówce na romantyczne spotkanie w walentynki, a przekonasz się, że powiedzenie „przez żołądek do serca” nigdy nie straciło na aktualności.
SKŁADNIKI
- dwa oczyszczone pstrągi
- 75 g masła
- trochę soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz naturalny
- 50 g pokrojonych migdałów (płatki)
- rzeżucha
- 2 łyżki szczypiorku
- ćwierć ogórka pokrojonego w plastry
- 2 łyżki sosu vinaigrette
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odcinamy płetwy ryby. Głowę pozostawiamy.
- Foremkę grilla wykładamy folią aluminiową, posmarowaną małą ilością masła.
- Na folii układamy rybę i rozmieszczamy na niej resztę masła.
- Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
- Ryby opiekamy na grillu z dwóch stron, przez około 10 minut. Ryby grillujemy aż będą nieprzezroczyste, a skóra będzie się łuszczyć. Nie można ryb smażyć zbyt długo, gdyż będą za suche.
- Na talerzach rozrzucić rzeżuchę, szczypiorek i plastry ogórka. Wszystko polać sosem.
- Pstrąga posypać płatkami migdałowymi i polać sosem z masła po pieczeniu. Rybę ponownie opiekać przez około 2 minuty, aby migdały się zarumieniły.
- Rybę położyć na talerzu i ozdobić gałązkami pietruszki i plastrami cytryny.