Marmolada paprykowa z jabłkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Marmolada paprykowa z jabłkami to nieco zaskakujące połączenie smaków, które... świetnie do siebie pasują. Taka papryka na słodko to znakomity dodatek do pieczywa. Świetnie podkreśla również smak mięs, zwłaszcza delikatnego drobiu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej papryki
- 0,5 kg jabłek antonówek
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zblendować i zagotować.
- Jabłka obrać, pokroić i gotować aż się rozpadną, przetrzeć przez sito.
- Gorący przecier dodać do papryki i gotować na małym ogniu często mieszając.
- Gdy zredukujemy objętość przecieru o połowę dodać cukier i gotować aż marmolada zacznie gęstnieć.
- Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę dodać do gęstniejącego przecieru.
- Gotować jeszcze 5 min, przełożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min.