Konfitura z płatków peonii - przepis na płatki piwonii w cukrze
      2023-06-07
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura z płatków peoni (piwonii) jest pełna aromatu i smaku. Elegancka, idealna na prezent. Pyszny dodatek do herbaty, ciasta. Piwonia to roślina zielarska, która działa rozkurczowo, przeciwbólowo, przeciwastmatycznie. Zawiera magnez, sód, potas, żelazo, miedź, chrom. Nalewka i wywar z korzenia piwonii mają działanie uspokajające oraz pomagają przy problemach żołądkowych. Z dobrodziejstw piwonii nie mogą korzystać kobiety w ciąży.
SKŁADNIKI
- płatki z 6 kwiatów piwonii (tylko te duże)
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 4 łyżki wody różanej (można pominąć)
 - 10-12 łyżek cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z umytych i osuszonych płatków usuwamy białą część, inaczej konfitura będzie miała goryczkę.
 - Płatki i cukier ucieramy w makutrze, aż całkowicie rozetrzemy cukier, czyli ok. 15-20 min. Gdy nie macie makutry - zblendujcie płatki z cukrem - na wolnych obrotach i jak najkrócej.
 - Dodajemy wodę i sok z cytryny (podkreśli kolor konfitury, mieszamy. Konfiturę przekładamy do słoików i albo przechowujemy w lodówce, albo krótko pasteryzujemy - wtedy możemy ją przechować na półce.
 
Beszamel - Jadalne Chwasty