Węgierski bogracz z wołowiną na zimę do słoika [domowe przetwory]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tradycyjny węgierski bogracz, czyli gęstą zupę gulaszową przyrządza się w specjalnym kociołku nad ogniskiem. Ten bogracz z wołowiną z dodatkiem ziemniaków i pomidorów i papryki, proponujemy pasteryzować w słoikach i przechować. Takie domowe konserwy przydadzą się, kiedy w lodówce pustka lub nie ma czasu na gotowanie.
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- 2 duże cebule
- 5 pomidorów
- 2 papryki
- 40 dag ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka przyprawy do gulaszu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zrumienić mięso, dodać cebulę i czosnek. Podlać wodą i dusić, dodać kminek i przyprawę do gulaszu.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paseczki i wrzucić do garnka. Gotować, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do potrawy i gotować jeszcze 30 minut. W czasie duszenia bogracz uzupełniać wodą lub bulionem, a sos wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do słoików.
- Pasteryzować 40 minut, pasteryzację powtórzyć następnego dnia - przez 30 minut.