Ogórki na zupę ogórkową na zimę - jak zrobić?
2021-07-21
średni
30 min
4
Nadszedł czas na ogórki! Pełną parą idzie przygotowywanie przetworów na zimę. Ogórki na zimę najczęściej kisimy, można też przygotować ogórki na zupę ogórkową. Sprawdź, jak to zrobić.
Polecamy także przepis na Zupę ogórkową
Zupa ogórkowa ugotowana z tak przygotowanych ogórków jest przepyszna i bardzo szybka do zrobienia. Takie przetwory są też wyśmienitym sposobem na przerośnięte ogórki z własnego ogródka.
SKŁADNIKI
- ogórki
- koper (baldachy)
- czosnek
- chrzan
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można oczywiście użyć robota lub malaksera, szczególnie jeśli tych ogórków jest więcej. Przesypujemy solą i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściły sok.
- Do wyparzonych słoików (po dżemach) wkładamy baldach kopru, dwa ząbki czosnku i kilka kawałków chrzanu. Nakładamy starte ogórki do słoików, delikatnie dociskając.
- Lekko dokręcamy słoiki i odstawiamy je do miski na kolejną noc. Słoiki będą "kipieć".
- Następnego dnia jeszcze raz dociskamy ogórki, sprawdzamy, czy nie ma wolnej przestrzeni pomiędzy ogórkami i koprem, a jeśli jest, nakłuwamy, żeby się słoik odgazował.
- Uzupełniamy ewentualnie słoik wodą z ogórków, która na pewno została z poprzedniego dnia, i dopiero wtedy dobrze zakręcamy słoiki.
- Odstawiamy słoiki z ogórkami w chłodne miejsce, a w zimie zajadamy się zupą ogórkową gotową w 5 minut.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?