Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku
      2022-07-26
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marynowane ogórki to pyszny dodatek do każdego posiłku, poza deserem. A i to wielu by dyskutowało. Najlepsze są ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Obrane ze skórki ogóreczki idealnie chłoną doskonałą marynatę. Idealnie sprawdzą się ogórki przejrzałe, z których trzeba usunąć także gniazda nasienne z twardymi pestkami. Wypróbuj przepis na pikle ogórkowe po podlasku i ciesz się ich smakiem na okrągło.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków typu kwaszeniaki
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 2-4 listki laurowe (bobkowe)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obrać. Duże pokroić na połówki lub nawet ćwiartki. Małe ogórki pozostawić w całości.
- Wodę wymieszać z octem, cukrem i solą. Dodać przyprawy i zagotować.
- Ogórki ułożyć pionowo w słoikach, zalać gorącą zalewa i zakręcić słoiki. Odstawić do ostygnięcia.
- Tak przygotowane ogórki można do 3 tygodni przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji przez całą zimę.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
    
    
    
    
 
           
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        