Leczo w słoikach, sprawdzony przepis na węgierski przysmak
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Leczo w słoikach powinno znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Po otwarciu słoika i dodaniu kiełbasy lub parówek, leczo zamieni się w sycący gorący posiłek. Podany z ryżem lub pajdą dobrego chleba ucieszy dzieci i dorosłych.
SKŁADNIKI
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki (oczyszczonej z szypułek i gniazd nasiennych)
- 1 kg pomidorów (sparzonych i oczyszczonych ze skórek)
- pół szklanki oleju
- sól,
- pieprz, ziele angielskie i listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa drobno pokroić (można zszatkować w malakserze).
- W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać przyprawy, marchew i smażyć. Gdy marchew zmięknie, dodać cebulę, następnie paprykę i smażyć przez 4-6 minut. Na koniec dodać pomidory, zagotować.
- Posolić do smaku, zamieszać i przelać do wyparzonych słoików.
- Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 min.