Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory na zimę
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kiszonki są dobrym źródłem witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Dodatkowo w czasie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach. Ogórki z winogronami to odświeżona wersja tradycyjnej, polskiej przekąski. Więcej informacji o zasadach kiszenia ogórków znajdziecie tutaj.
SKŁADNIKI
- 4 kg małych ogórków
- 1/2 kg czerwonych winogron
- 6-8 ząbków czosnku
- sól (łyżka na litr wody)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- gałązki suszonego kopru
- liście winogron
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki i winogrona umyj, osusz papierowym ręcznikiem.
- W wyparzonych słoikach ułóż ogórki, w wolne przestrzenie powtykaj winogrona i obrany czosnek, na wierzchu połóż gałązki kopru i liście winogron.
- Zalej zagotowaną i ostudzoną wodą z solą i przyprawami, zamknij słoiki, pozostaw w cieple na 3–4 dni.
- Wstaw do większego naczynia z wodą i pasteryzuj 30 minut.