Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory na zimę

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki można kisić na wiele sposobów - także z owocami
łatwy
50 min
4

Kiszonki są dobrym źródłem witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Dodatkowo w czasie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach. Ogórki z winogronami to odświeżona wersja tradycyjnej, polskiej przekąski. Więcej informacji o zasadach kiszenia ogórków znajdziecie tutaj.

SKŁADNIKI

  • 4 kg małych ogórków
  • 1/2 kg czerwonych winogron
  • 6-8 ząbków czosnku
  • sól (łyżka na litr wody)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • gałązki suszonego kopru
  • liście winogron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki i winogrona umyj, osusz papierowym ręcznikiem.
  • W wyparzonych słoikach ułóż ogórki, w wolne przestrzenie powtykaj winogrona i obrany czosnek, na wierzchu połóż gałązki kopru i liście winogron.
  • Zalej zagotowaną i ostudzoną wodą z solą i przyprawami, zamknij słoiki, pozostaw w cieple na 3–4 dni.
  • Wstaw do większego naczynia z wodą i pasteryzuj 30 minut.
miesięcznik Zdrowie