Galaretka z marchwi na zimę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Galaretka z marchwi na zimę, to rodzaj delikatnego dżemu. Jeśli możecie kupić organiczną marchew, to warto zrobić sobie zapas takiej marchwiowej galaretki na zimę. Będziecie mieli zawsze pod ręką zapas karotenu. Do jej przygotowania używa się świeżo wyciśniętego soku z marchwi. To dobry pomysł dla wszystkich tych, którzy mają sokowirówkę i lubią smak marchewki. Galaretkę z marchwi można jeść na pieczywie, można ją też podać do serów pleśniowych.
Jabłko, marchew, kapusta - jaka dieta pomoże uodpornić się na infekcje?
SKŁADNIKI
- 1 litr świeżo wyciśniętego soku z marchwi
- sok z połowy cytryny
- 600 g cukru żelującego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sok z marchwi wymieszać z sokiem z cytryny, solą, cynamonem i cukrem żelującym. Mieszać do rozpuszczenia cukru.
- Mieszaninę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
- Galaretkę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć i postawić dnem do góry. Po wystudzeniu przechowywać w spiżarce.