Dżem z pomidorów w stylu portugalskim - Doce de Tomate
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Kto odwiedził Portugalię ten na zawsze zachował w pamięci słodki dżem z pomidorów, który pachnie i smakuje słońcem. Dżemowi z pomidorów specyficzny aromat nadają: cynamon, goździki i skórka cytryny. Doce de Tomate ma w sobie coś egzotycznego, coś co uzależnia i to dużo bardziej niż dżem z pomarańczy. Dżem z pomidorów nadaje się do grzanek i czarnej kawy. Doskonały jako dodatek do lodów śmietankowych.
Pomidory: co warto o nich wiedzieć?
SKŁADNIKI
- Porcja na 2 słoiki dżemu z pomidorów
- 1 kg dojrzałych pomidorów śliwkowych lub innych pomidorów mięsistych i słodkich
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 laska cynamonu (zwitek kory cynamonowca)
- 3 goździki
- skórka otarta z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na każdym pomidorze przy ogonku wykonać niewielkie nacięcie na krzyż. Pomidory zanurzyć na 1-2 minuty we wrzątku, a potem w bardzo zimnej wodzie (np. z dodatkiem kostek lodu).
- Pomidory obrać ze skórki. Przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, grubo posiekać.
- Do dużego rondla wrzucić pomidory oraz pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia. Gdy dżem zagotuje się, zmniejszyć płomień i gotować na średnim ogniu często mieszając.
- Dżem powinien zmniejszyć swoją objętość, stać się lśniący i przejrzysty. Usunąć laskę cynamonu i goździki.
- Dżem zmiksować blenderem na gładką masę. Gotować jeszcze 10 minut albo tak długo, aż łyżeczka dżemu wylana na spodeczek będzie miała odpowiednią konsystencję.
- Gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.