Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać
2021-08-04
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu. Warto je jeść szczególnie gdy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić różne przetwory- np. sok z jeżyn.
SKŁADNIKI
- 1 kg jeżyn
- 70 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeżyny delikatnie umyć.
- Czyste jeżyny zasypać cukrem w dużym słoju. Przykryć słój wielokrotnie złożoną gazą i zabezpieczyć gumką.
- Odstawić w ciepłe miejsce.
- Po tygodniu powstały sok przecedzić przez gęste sitko, wlać do garnka i gotować 7 minut.
- Przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcić.
- Słoiki z sokiem można pasteryzować, aby zachować je na dłużej - wystarczy 10-15 minut.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni