Morele suszone: jak suszyć morele?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Suszone morele można dodawać do deserów i mięs. Jeśli przygotujemy je samodzielnie, obędzie się bez konserwantów, których nie brakuje w suszonych morelach ze sklepu. Jak suszyć morele? Podajemy łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- umyte i wypestkowane morele
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele układamy przecięciem do góry na blasze wyścielonej pergaminem. Ciemnienia owoców unikniemy, gdy po wydrylowaniu zanurzymy morele na kilka minut w soku z cytryny albo roztworze 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego w szklance wody.
- Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60°C, suszymy 24-36 godzin. Krócej wysuszone morele będą jeszcze miękkie, dłużej suszone - całkowicie suche.
- Co 3-4 godziny owoce należy odwracać na blasze, by równomiernie wyschły. Do suszenia możemy też użyć popularnych suszarek elektrycznych do grzybów.
- Wysuszone owoce układamy dość luźno w płaskich pojemnikach, przykrywamy papierem i pozostawiamy na 10 dni w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu.
- Po tym czasie sprawdzamy, czy w pojemnikach nie ma soku. Jeśli się pojawi - owoce trzeba przez kilka godzin dosuszyć.
- Gotowe morele przechowujemy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.