Marmolada z aronii na zimę - wykwintny przepis

2021-03-29
Marmolada z aronii na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Aronia ma wiele cennych dla naszego zdrowia związków czynnych i witamin. 
łatwy
40 min
4

Wykwintna marmolada z aronii to przepis doskonały na zimę. Dodatek rozgrzewających przypraw czyni z marmolady pyszny dodatek do naleśników, gofrów i biszkoptów. Likier maraschino nadaje kwaskowatej marmoladzie z aronii aromat gorzkich migdałów. To bardzo smaczne połączenie, które ucieszy was i waszą rodzinę. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg aronii
  • 0,5 kg cukru żelującego
  • skórka z jednej cytryny
  • 20 ml likieru Maraschino
  • 1 laska wanilii
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aronię umyć, przebrać, osuszyć. Owoce zasypać cukrem z dodatkiem startej skórki cytryny. Zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków i pozostawić na 2 godziny.
  • Do garnka z grubym dnem przełożyć owoce aronii oraz przelać sok jaki się wytworzył. Dodać przyprawy i likier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować ok. 10 minut.
  • Gorącą marmoladę z aronii przełożyć do wyparzonych słoików. 
  • Jeśli używacie słoików typy weck to marmoladę należy pasteryzować w temperaturze 85°C przez 15 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia, klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Jeśli używacie słoików typu twist-off, to po zakręceniu słoika z gorącą marmoladą (dobrze jest uzbroić się w robocze rękawiczki bawełniane pokryte lateksem), odwrócić słoik do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 
  • Podczas całego procesu warto przestrzegać zasad pasteryzacji owoców