Marmolada z aronii na zimę - wykwintny przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wykwintna marmolada z aronii to przepis doskonały na zimę. Dodatek rozgrzewających przypraw czyni z marmolady pyszny dodatek do naleśników, gofrów i biszkoptów. Likier maraschino nadaje kwaskowatej marmoladzie z aronii aromat gorzkich migdałów. To bardzo smaczne połączenie, które ucieszy was i waszą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 1 kg aronii
- 0,5 kg cukru żelującego
- skórka z jednej cytryny
- 20 ml likieru Maraschino
- 1 laska wanilii
- ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aronię umyć, przebrać, osuszyć. Owoce zasypać cukrem z dodatkiem startej skórki cytryny. Zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków i pozostawić na 2 godziny.
- Do garnka z grubym dnem przełożyć owoce aronii oraz przelać sok jaki się wytworzył. Dodać przyprawy i likier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować ok. 10 minut.
- Gorącą marmoladę z aronii przełożyć do wyparzonych słoików.
- Jeśli używacie słoików typy weck to marmoladę należy pasteryzować w temperaturze 85°C przez 15 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia, klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Jeśli używacie słoików typu twist-off, to po zakręceniu słoika z gorącą marmoladą (dobrze jest uzbroić się w robocze rękawiczki bawełniane pokryte lateksem), odwrócić słoik do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Podczas całego procesu warto przestrzegać zasad pasteryzacji owoców.