Konfitura truskawkowa z czarnym bzem
2021-03-29
średni
60 min
4
Wypróbuj przepis na konfiturę z truskawek z kwiatem czarnego bzu. Słodka domowa konfitura z truskawek będzie pysznym dodatkiem do pieczywa, ciast lub herbaty w zimowe dni. Sprawdź, jak zrobić domowy dżem truskawkowy!
SKŁADNIKI
- 0,5 kilograma drobnych truskawek,
- 1 cytryna,
- 0,5 kilograma żelującego cukru,
- 5 gałązek z rozwiniętymi kwiatami czarnego bzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cytryny wyciśnij sok. Truskawki dokładnie umyj. Osącz i osusz. Odszypułkuj i dopiero teraz odważ dokładnie pół kilograma.
- Połowę truskawek rozgnieć widelcem na miazgę i wymieszaj je z pozostałymi oraz cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Masę przełóż do garnka o grubym dnie.
- Kwiaty czarnego bzu oskub z gałązek, zawiń w kawałek gazy i dokładnie zawiąż. Włóż zawiniątko do masy truskawkowej.
- Garnek postaw na małym ogniu i, stale mieszając, masę owocową doprowadź do wrzenia.
- Od czasu zagotowania gotuj konfiturę dokładnie 5 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyciągnij zawiniątko z bzem.
- Przelewaj konfiturę do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcaj.