Dżem truskawkowo-miodowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dżem truskawkowo-miodowy jest pyszny, aromatyczny i przypomina letnie dni w czasie długich zimowych wieczorów. Dziś polecamy produkt w nieco odmiennej niż tradycyjna formie. Najlepiej przygotować go na jasnym miodzie kwiatowym - na przykład lipowym lub akacjowym.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 2,3 szklanki jasnego miodu
- 3 łyżki spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki przebrać, umyć osączyć, odszypułkować i drobno pokroić.
- W garnku o grubym dnie podgrzać miód i dodać do niego owoce.
- Gdy konfitura zgęstnieje dodać spirytus i wymieszać.
- Gorącą konfiturę przekładać do czystych, wyparzonych słoików.
- Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do ostygnięcia.