Twarożek z maślanki: przepis jak zrobić kremowy twaróg o delikatnym smaku [GALERIA ZDJĘĆ]

Twarożek z maślanki: przepis jak zrobić kremowy twaróg o delikatnym smaku [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: Gieno Mientkiewicz

Twarożek z maślanki

Twarożek z maślanki to jeden z najdelikatniejszych twarogów. Ma aksamitną teksturę i łagodny smak. Wprost idealny do podania na słodko. Ale można również łączyć go z wytrawnymi smakami. Choć z tym bym nie przesadzał, ponieważ nie należy tłumić naturalnego smaku twarożku. Zapraszam do wypróbowania prostego przepis na twarożek z maślanki!

 

Twarożek z maślanki jest bardzo łatwy do przygotowania. Twarożek ma kremową teksturę ponieważ zawiera sporo tłuszczu ze śmietany, którą musimy dodać. 

Do przygotowania twarożku potrzebne będą naczynia i przyrządu: garnek z podwójnym dniem, sito lub durszlak, gęsta tkanina lub tetra lub gaza kilkukrotnie złożona, łyżka, termometr, foremki profesjonalne lub zrobione własnym sposobem z pojemników po śmietanie podziurkowanym rozgrzaną igłą. 

 

Składniki

  • 1 l maślanki

  • 0,3 l śmietany 36%

  • 0,3 l kwaśnej śmietany 18%

Sposób przygotowania

Wszystko wlać do garnka i postawić na małym gazie. Delikatnie ogrzewać 15 minut. Przemieszać w tym czasie delikatnie od brzegu do środka z 2-3 razy. Dalej grzać 20-30 minut do temperatury 40°C. Wyłączyć, zostawić aby się samo ogrzewało. Znowu przemieszać 2-3 razy, aby spod spodu wypłynął skrzep. Będzie bardzo drobny, ale się nieco sklei.

 

 

 

 

 

 

Gdy na powierzchni po brzegach pojawią się grudki w miarę ściętego skrzepu, zagarniać łyżką powstały skrzep od ścianek ku środkowi, tak aby ten pośrodku się zanurzył. Można nieco dogrzać, ale bardzo powoli i nie za ciepło.

 

 

 

 

 

 

 

Wylać na sito wyścielone gęstą gazą, tetrą lub spraną ściereczką.

 

 

 

 

 

 

Można serek zostawić na sicie do pełnego wystygnięcia i ocieknięcia, ale można też zawiązać rogi gazy i podwiesić nad miseczką. Dobrym sposobem jest włożenie ociekniętego twarożku do foremek, już bez gazy.

 

 

 

 

 

 

 

Ostudzony i ocieknięty serek, po wyjęciu z gazy na salaterkę lub w foremce trzeba wstawić do lodówki.

Zawarty w serku tłuszcz pozwoli się uformować serkowi.

Serwatka przyda się do zup, porannych koktajli lub do wypicia bezpośrednio.

 

 

 

 

Twarożek z maślanki wybornie smakuje z miodem.

Poradnik, jak zrobić twarożek z maślanki przygotował i wielokrotnie sprawdził: Gieno Mientkiewicz 

Gieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, ekspert serowy z wyboruGieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. W swojej karierze przez wiele lat był menadżerem Roberta Makłowicza, prowadził różne audycje kulinarne w kilku rozgłośniach radiowych, a w kanale Kuchnia+ stworzył program "Przez dziurkę od sera". Współtworzył liczne serowe festiwale. Prowadził własną Akademię Kulinarną „Smolna 8 Food”. Publikował w magazynach piszących o jedzeniu i kulturze stołu: Kuchnia, Wino, Ferment, Gospodyni. Pisywał recenzje do Aktyvista, G. Wyborczej, Kuriera Targowego i wielu innych. Kucharz wszechstronny. Wyznawca ruchu Slow Food, praktykujący.  Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Doradca serowy topowych kucharzy. Zakochany w twarogach.

Ocena: 4,5