Zupa pomarańczowa – wytworne danie wegetariańskie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Oryginalne dania wegetariańskie, w tym atrakcyjne zupy owocowe, od razu zachęcają do zdrowego żywienia. A jak pięknie wyglądają na stole! Podajemy przepisy na nietypową zupę owocową. oto wykwintna zupa pomarańczowa do podania na zimno lub na ciepło (najlepiej w wazie, do której najpierw trzeba wrzucić dwie pokrajane w cienkie talarki pomarańcze).
SKŁADNIKI
- 5 gruszek
- 6 pomarańcz
- 1 cytryna
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 100 g ryżu długoziarnistego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki (5 sztuk) ugotować, przetrzeć.
- Następnie wycisnąć sok z 6 pomarańcz i jednej cytryny, dodać odpowiednią ilość przegotowanej wody, zagrzać – nie zagotowując.
- Żółtka ubić z cukrem, wlać do nich gorący sok pomarańczowy i wymieszać z musem z gruszek.
- Na końcu wlać do wazy i podawać z białym ryżem, który trzeba ugotować na sypko tuż przed podaniem.
- świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Bez pomarańczy zatem ani rusz. Na szczęście pomarańcze są dziś dostępne dla każdego.