Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Kartoflanka to smaczna i bardzo prosta zupa, która smakuje niemal każdemu. Jeśli chcesz nieco ją uszlachetnić i podkręcić jej smak dodaj do niej nieco pesto. Podajemy przepis na zupę ziemniaczaną po włosku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Zupa:
- kawałek wędzonego boczku bez skóry
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki mleka
- 1 małe opakowanie śmietany
- 4 łyżki posiekanej natki
- Pesto:
- 1 pęczek natki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mielonych orzechów piniowych
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki pesto zmiksować na puree. Odstawić.
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, rozgotować tak, aby niemal się rozpadały. Odcedzić.
- Boczek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać ziemniaki i bulion. Podsmażać 10 min.
- Dodać bulion i mleko i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 min.
- Zupę zaprawić śmietaną. Na koniec dodać siekaną natkę i 2 łyżki pesto.