Zupa ziemniaczana z marchewką. Swoją moc zawdzięcza jednemu składnikowi

zupa ziemniaczna z marchewką
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Kiedy pogoda nie rozpieszcza, energii doda pyszna, sycąca i prosta zupa ziemniaczana z marchewką. Do jej przygotowania wykorzystuje się niedrogie produkty, a sekretnym składnikiem jest zdrowy seler naciowy. To pomysł na wegetariański obiad, którym zachwyceni będą również mięsożercy. Oto sprawdzony przepis na poprawiającą humor zupę ziemniaczaną z marchewką.

Przepis na zupę ziemniaczaną

  • Przepis na tę rozgrzewającą zupę jest prosty i składa się z kilku kroków.
  • Danie robi się szybko, więc można serwować je nawet w czasie zwykłego tygodnia.
  • Lista potrzebnych produktów nie jest długa, a połowa z nich to przyprawy.
  • Wegetarianie mogą ugotować zupę na bazie wywaru warzywnego, a mięsożercy drobiowego.
  • Do zupy można użyć każdej odmiany ziemniaków.
  • Marchewkę można zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki.
  • Smak zupy podkręcą przyprawy jak mielone chili lub curry.
  • Do smażenia najlepsze jest masło, które doda przyjemnego maślanego smaku. Można też smażyć na oliwie z oliwek lub oleju roślinnym.
  • Potrawę można zabielić, dodając śmietaną lub jogurt grecki.
  • Zupa zachowuje świeżość przez trzy dni. Należy przechowywać ją w lodówce.
  • Ziemniaczana zupa z dodatkiem marchewki świetnie smakuje sama oraz w towarzystwie chleba na zakwasie, bułek czy włoskiej focaccii.

Jak urozmaicić zupę ziemniaczaną?

Smak zupy można wzbogacić, dodając inne warzywa jak cukinia, pieczarki, zielona fasolka szparagowa, świeży szpinak czy jarmuż. Sprawdzi się też biała fasola, ciecierzyca lub soczewica. Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca, kiedy doda się do niej kaszę jęczmienną, ryż lub drobny makaron. Miseczki z zupą z ziemniaków można posypać startym parmezanem lub cheddarem.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 450 g marchwi
  • 450 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, marchewki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W dużym garnku roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż będzie złota. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Do garnka dodać marchewkę, ziemniaki i seler naciowy. Doprawić ziołami prowansalskimi, tymiankiem, suszona natką pietruszki, solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut. Garnek zestawić z ognia.
  • Odlać 1 szklankę zupy i zmiksować na gładko. Wlać do garnka i wymieszać.
  • Podawać od razu posypaną natką pietruszki.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Szulc-Górska
więcej