Zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem: oszczędny przepis na sycącą kartoflankę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Chrzan to bogactwo antyoksydantów oraz naturalnych związków wzmacniających naszą odporność. Wypróbuj ten oszczędny przepis na sycącą kartoflankę z chrzanem i ciesz się dobrym zdrowiem!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4-6 średnich ziemniaków
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki startego selera bulwiastego
- 1 łyżka oleju
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka stołowa tartego chrzanu
- sól i pieprz
- 200 g wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę i starty seler, smaż do chwili, gdy cebula będzie szklista.
- Dodaj ziemniaki, wlej 2 szklanki wody i 2 szklanki mleka. Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu do chwili, gdy ziemniaki są miękkie. Zajmie to około 10-15 minut.
- Na tym etapie zupę możesz zmiksować lub pozostawić tak jak jest.
- Dodaj chrzan, sól i pieprz. Spróbuj i przypraw do smaku.
- Boczek zrumień na suchej patelni. Dodaj do zupy i zamieszaj.
- Zupę podawaj póki gorąca.