Zupa ziemniaczana po generalsku z grzybami: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupę ziemniaczaną po generalsku oryginalnie przyrządza się z dodatkiem mózgu. My podajemy jednak przepis na bardziej popularną zupę na żeberkach. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 2 dag grzybów suszonych
- 10 dag dowolnych małych grzybków
- 1/2 kg ziemniaków
- 1,5 l wywaru z kości i warzyw
- 8 dag cebuli
- 20 dag żeberek
- 2 żółtka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ewentualnie śmietana do doprawienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyć, ugotować i pokroić w paseczki.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wywarem, dodać do tego żeberka i ugotować.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić i wrzucić do zupy.
- Następnie należy dodać żółtka i posiekaną natkę pietruszki oraz doprawić do smaku.
- Przed podaniem można doprawić śmietaną.