Zupa ze szpinaku, boczku i mięty: przepis Toma Kerridge’a

2021-03-29
Zupa ze szpinaku, boczku i mięty: przepis Toma Kerridge’a
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na szpinakową zupę pochodzi z książki Toma Kerridge'a "Dieta szczęścia".
łatwy
30 min
4

Oto jedna ze smacznych potraw przygotowywanych przez Toma Kerridge’a autora książki „Dieta szczęścia″. To intensywna, bogata i smaczna zupa. Zdrowo wygląda – bo taka jest – a smakuje luksusowo. Słony boczek dobrze się komponuje ze szpinakiem i świeżą miętą. Ilość węglowodanów w tej zupie nie przekracza 10 g na osobę. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się pełnią szczęścia i pełnią smaku!

SKŁADNIKI

  • 500 g liści szpinaku, bez twardych łodyżek, albo młodego szpinaku
  • 50 g masła
  • 250 g pancetty albo boczku, bez skóry, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 drobiowe kostki rosołowe
  • duży pęczek mięty (ok. 25 g), bez twardych łodyżek, plus kilka gałązek do ozdoby
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól morska i świeżo starty czarny pieprz
  • oliwa extra virgin, jako dodatek na koniec

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Napełnij dużą miskę lodowatą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Zblanszuj szpinak we wrzątku, tylko tyle, by zwiądł. Odsącz, przełóż do zimnej wody i dobrze odsącz. Odciśnij nadmiar wody na czystym ręczniku.
  • Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pancettę i smaż do chrupkości. Wyjmij z garnka łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Odstaw.
  • Dodaj cebulę do garnka i zeszklij na średnim ogniu, mieszając przez ok. 10–15 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i mieszaj przez minutę czy dwie. Wkrusz kostki rosołowe, wlej litr wody i zagotuj.
  • Przełóż połowę szpinaku do blendera wraz z połową mięty i 50 g śmietany. Dodaj połowę bulionu z cebulą i zmiksuj na gładko.
  • O ile nie podajesz od razu, przetrzyj przez sito do dużej miski z dwoma wkładami mrożącymi – aby szybko ostudzić zupę i utrzymać jej kolor. Powtórz czynności z resztą szpinaku, mięty, kolejnymi 50 g śmietany i resztą bulionu.
  • Przed podaniem podgrzej lekko w garnku, nie dopuść do zagotowania. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  • Wlej do ogrzanych misek, na wierzch nałóż przypieczoną pancettę i miętę. Dodaj kleks śmietany i nieco oliwy.
Redakcja
więcej