Zupa z cykorii z kiełbasą chorizo - rozgrzewająca i pożywna
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Cykoria to typowo jesienno-zimowe warzywo. Pełna witamin, zdrowa, niskokaloryczna, ale z charakterystyczną goryczką. Czy wiecie, że z cykorii można zrobić pyszną, niedrogą i bardzo łatwą do przygotowania zupę? Nie? To koniecznie wypróbujcie nasz przepis na zupę z cykorii z hiszpańską ostrą kiełbasą chorizo. Polecamy!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 litra mleka
- 1/2 litra rosołu z drobiu
- 30 dag cykorii
- łyżka mąki,
- łyżka masła
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 15 dag kiełbasy chorizo pokrojonej w grubsze plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i rosół zagotować. Z mąki i masła przygotować zasmażkę, wymieszać z mlecznym płynem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Cykorię umyć i pokroić w drobne paski. Dodać do wywaru i gotować przez 10 minut.
- Zaprawić śmietaną. Można zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne.
- Podawać gorącą, z plasterkami chorizo.