Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym: pyszna i rozgrzewająca
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Bardzo rozgrzewająca słodko-ostra tajska zupa to azjatycka wersja rosołu drobiowego. Można podawać ją z makaronem ryżowym. Proponujemy wersję z trawą cytrynową i grzybami mun. Sprawdź, jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i mlekiem kokosowym.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 3 szalotki
- 1 cm imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 papryczka chili
- ząbek czosnku
- 4 suszone grzyby mun
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty chili
- łyżka sosu rybnego
- limonka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso ugotuj do miękkości w 1 i 1/2 l wody (zdejmuj pianę), pokrój na małe kawałki, włóż do wywaru.
- Dodaj podsmażoną na oleju, drobno pokrojone: szalotkę, imbir, chili i czosnek.
- Dodaj kawałki trawy cytrynowej i połówkę limonki, zagotuj.
- Wyjmij trawę cytrynową i limonkę. Dodaj mleko kokosowe, sos rybny, pastę chili, namoczone i pokrojone grzyby mun, sok z 1/2 limonki.
- Gotuj 4-5 minut na małym ogniu. Posyp kolendrą.