Zupa ogórkowa z ryżem - łagodna wersja
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa ogórkowa to smak z naszego dzieciństwa. Jest zdrowa, szybko się ją przygotowuje i wszyscy ją uwielbiają. Zobacz, jak przygotować zupę ogórkową z dodatkiem ryżu!
SKŁADNIKI
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- 3 duże marchewki
- kawałek pora
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- 2 torebki ryżu
- 0,5 kg ogórków kwaszonych
- 2 łyżki masła
- świeży koper lub susz z kopru (np. firmy Cykoria)
- pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa gotujemy na wolnym ogniu przez ok.2-3 h z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim.
- Pod koniec gotowania wyjmujemy warzywa i dodajemy starte na tarce ogórki, 2 łyżki masła oraz 2 torebki ryżu.
- Gotujemy jeszcze 20 minut, dodajemy do smaku sól, koper oraz pieprz.
- Podajemy gorącą zupę na stół.