Zupa ogórkowa z ryżem - łagodna wersja

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Zupa ogórkowa z ryżem
Autor: Shutterstock Ogórkowa z ryżem to łagodniejsza w smaku odmiana popularnej zupy.
łatwy
45 min
4

Zupa ogórkowa to smak z naszego dzieciństwa. Jest zdrowa, szybko się ją przygotowuje i wszyscy  ją uwielbiają. Zobacz, jak przygotować zupę ogórkową z dodatkiem ryżu!

SKŁADNIKI

  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • 3 duże marchewki
  • kawałek pora
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • 2 torebki ryżu
  • 0,5 kg ogórków kwaszonych
  • 2 łyżki masła
  • świeży koper lub susz z kopru (np. firmy Cykoria)
  • pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa gotujemy na wolnym ogniu przez ok.2-3 h z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim.
  • Pod koniec gotowania wyjmujemy warzywa i dodajemy starte na tarce ogórki, 2 łyżki masła oraz 2 torebki ryżu.
  • Gotujemy jeszcze 20 minut, dodajemy do smaku sól, koper oraz pieprz.
  • Podajemy gorącą zupę na stół.
mat. pras. CYKORIA S.A.