Zupa meksykańska z awokado
Zupa meksykańska z czarną fasolą i awokado - ten przepis powinie wypróbować każdy wielbiciel kuchni meksykańskiej. Zupa jest kolorowa, wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna, a do tego diabelsko rozgrzewa! Czyli prawdziwy Meksyk na talerzu. Podajemy sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 0,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 0,5 czerwonej papryki
- 400 g czarnej fasoli
- 300 g kukurydzy
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki soku z limonki
- Odrobina chili w proszku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 1 dojrzałe awokado
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Czarną fasolę przepłucz wrzątkiem, namocz na noc i ugotuj do miękkości a następnie odcedź.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj do tego zmiażdżony czosnek i pokrojoną w cienkie plastry marchewkę.
Dodaj słodką paprykę i zalej wszystko 1 szklaną bulionu. Całość duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Zmiksuj zawartość rondla i przelej do dużego garnka. Dolej do niego resztę bulionu, wsyp fasolę, kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz przecier. Całość zagotuj, dodając zmiażdżony w moździerzu kminek, chili, cukier, sok z limonki oraz sól i pieprz.
Ugotowaną zupę podawaj przybraną plastrami awokado.