Zupa meksykańska z awokado

Dorota Kalita-Typa
Zupa meksykańska
Autor: Dorota Kalita-Typa Zupa meksykańska - podaj ją z odrobiną chili i awokado
łatwy
45 min
4

Zupa meksykańska z czarną fasolą i awokado - ten przepis powinie wypróbować każdy wielbiciel kuchni meksykańskiej. Zupa jest kolorowa, wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna, a do tego diabelsko rozgrzewa! Czyli prawdziwy Meksyk na talerzu. Podajemy sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 0,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 400 g czarnej fasoli
  • 300 g kukurydzy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Odrobina chili w proszku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 dojrzałe awokado

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Czarną fasolę przepłucz wrzątkiem, namocz na noc i ugotuj do miękkości a następnie odcedź.

    Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj do tego zmiażdżony czosnek i pokrojoną w cienkie plastry marchewkę.

    Dodaj słodką paprykę i zalej wszystko 1 szklaną bulionu. Całość duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.

    Zmiksuj zawartość rondla i przelej do dużego garnka. Dolej do niego resztę bulionu, wsyp fasolę, kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz przecier. Całość zagotuj, dodając zmiażdżony w moździerzu kminek, chili, cukier, sok z limonki oraz sól i pieprz.

    Ugotowaną zupę podawaj przybraną plastrami awokado.

Dorota Kalita-Typa